Ďalší opičí vírus preskočil na ľudí

04.04.2004 Celý región

Objav, že nový typ opičieho vírusu preskočil v Afrike na ľudí, podopiera hypotézu, že AIDS sa na ľudí dostal z opíc lovených v buši kvôli ich mäsu. Zároveň z...
Objav, že nový typ opičieho vírusu preskočil v Afrike na ľudí, podopiera hypotézu, že AIDS sa na ľudí dostal z opíc lovených v buši kvôli ich mäsu. Zároveň znamená hrozbu pre budúcnosť.

Objav, že nový typ opičieho vírusu preskočil v Afrike na ľudí, podopiera hypotézu, že AIDS sa na ľudí dostal z opíc lovených v buši kvôli ich mäsu. Zároveň znamená hrozbu pre budúcnosť. Nový objav naznačuje aj to, že vírusy medzi rôznymi druhmi preskakujú častejšie než sme si mysleli, čo zvyšuje riziko, že sa u ľudí nakoniec vyvinú nové infekčné vírusové ochorenia.
Preskočili tri kmene vírusov
Opičie vírusy (typu \"foam virus\"), ktoré boli len nedávno nájdené u lovcom opíc americkými a kameronskými vedcami, sú pravdepodobne neškodné, no musia byť urobené ďalšie štúdie, čo presne zhodnotia či sa vírusy rozširujú medzi ľuďmi alebo spôsobujú chorobu.
\"Náš výskum ukazuje, že prenášanie retrovírov na ľudí nie je limitované len na niekoľko izolovaných prípadov, ako boli tie, ktoré dali vzniknúť HIV, \" hovorí Nathan Wolfe z Johns Hopkins University v Baltimore, Maryland, ktorý viedol štúdiu. \"Je to regulérne sa vyskytujúci fenomén a znepokojivá záležitosť. \"V spolupráci s tímom Mpoudi-Ngole v Cameroon Military Medical Centre, ktorý je v meste Yaounde, Wolfe preskúmal 1800 ľudí z deviatich vidieckych komunít v Kamerone.
Z 1100 ľudí, čo potvrdili, že boli vystavení krvi alebo telesným tekutinám primátov počas lovu, desiati boli pozitívnymi na opičie vírusy. Tri kmene týchto vírusov preskočili medzi druhmi v odlišných geografických lokáciách, čo zrejme odráža ich vlastné zdroje primátov: gorila, mandrill a De Brazzov guenon.
Nie je to nový fenomén
Wolfe povedal, že vírusy preskočili na ľudí i predtým, no len v ZOO alebo vo vedeckých centrách pre výskum primátov. Práca v Kamerone je prvá, ktorá potvrdzuje, že sa tak môže stať prirodzene, pravdepodobne cez odreniny alebo porezanie, keď lovci režú ulovené zvieratá a pripravujú z nich mäso.
\"Nikdy predtým toto nebolo podložené dokumentmi, \" píše Martine Peeters z Institute of Research for Development v Montpellier, France, v komentári k publikovanému vedeckému článku. Povedala aj, že zredukovanie lovu primátov kvôli mäsu by malo dve výhody: \"Pomohlo by to ohrozeným druhom a znížilo by to zároveň prenosy vírusov na ľudí. \"
Wolfe hovorí, že veľa lovcov loví v buši z nutnosti, nie zo zábavy, a že by bolo cenovo výhodné zabezpečiť im alternatívne zdroje potravy. \"Keď pomyslíte na tie stratené životy a miliardy dolárov vynaložené na HIV/AIDS - [z tohto hľadiska] cena za nahradenie mäsa z bušu, aby sme sa vyhli ďalšej pandémii, vyzerá byť rozumnou investíciou, \" poznamenal. Zároveň zdôraznil, že tento fenomén sa pravdepodobne vyskytuje po celej strednej Afrike a v častiach Ázie, kde sú lovené primáty.
Wolfe a Peeters hovoria, že nové zistenia podporujú to, čo bolo už dlhšie pomerne uznávaným faktom: že HIV vznikol z jeho opičieho ekvivalentu SIV potom, čo SIV preskočil na ľudí - pravdepodobne práve na lovcov mäsa v buši.
 

Vyberte región